zulkifli's FotoPage

By: zulkifli ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 25-Feb-2010 00:47 Email | Share | Bookmark
Burung Perling .... dan buah betik

 
 
 
 
Masih dengan umpan dan pokok yang sama. Projek fotografi aku kali ini membuktikan bahawa umpan buah betik ranum adalah antara yang terbaik untuk menarik perhatian burung-burung di kawasan setempat.

Yang ini adalah burung Perling atau Philippine Glossy Starling ( Aplonis panayensis ). Dahulu masa aku kecil memang sukar melihat burung ini di kawasan bandar Kuala Lumpur ( aku anak jati KL ), tapi sekarang burung ini antara unggas yang biasa kelihatan walaupun ditengah tengah bandar. Ia biasanya terbang berkumpulan dan akan membuat bunyi yang bising. Burung dewasa berwarna hitam berkilat bermata merah, manakala juvenil ada bulu putih berbintik hitam.
Burung ini terdapat dari India hingga ke Filipina (yang mungkin asal namanya) dan Sulawesi. Selalunya ia akan berkumpul beramai ramai di tempat yang sama setiap petang. Sarangnya boleh berada di mana mana tempat tinggi seperti celahan atap dan pokok yang mempunyai lubang di dalam batangnya. Ia sangat suka makan buah buahan yang lembut dan ranum ..... sebab itulah ia begitu tertarik dengan buah betik ini.
Next entry .... kita gi jauh sikit ke kawasan hutan untuk lihat unggas pemakan petai lak!!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net