zulkifli's FotoPage

By: zulkifli ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-Mar-2011 01:14 Email | Share | Bookmark
Belibis

 
 
 
 
 
 
 

Ini adalah Itik Belibis atau Lesser Treeduck (Dendrocygna javanica). Ia merupakan itik liar yang terdapat dikawasan berair di hutan, sungai dan paya. Kadang kadang ia terdapat juga dikawasan sawah dan lombong tinggal dan dalam kes ini di kolam minum dalam pedok di ladang JPV.

Ada banyak jenis itik liar di Malaysia selain belibis ..... serati hutan, teal, garganey, cotton pygmy goose dan grebe. Semuanya dalam kategori 'dilindungi sepenuhnya' oleh Perhilitan. Kebanyakan itik yang lain jarang jarang kita lihat. Mungkin kerana sifatnya yang menjauhi manusia dan mungkin juga telah hampir pupus. Itik yang dalam gambar ini bukan belibis, tetapi seakan belibis.Belibis biasanya terdapat berkumpulan yang selalunya bergerak secara senyap. Ia boleh bersarang di pokok pokok dan juga boleh didapai bersarang di atas tanah di kawasan hutan bersemak yang berdekatan dengan air.
Di ladang JPV belibis lazimnya terdapat di kawasan kolam yang terlindung atau yang banyak tumbuhan di pinggirnya. Selagi tiada yang mengganggu , kumpulan belibis itu akan berada lama di situ.
Dari sudut fotografi, mudah sahaja untuk mengambil gambarnya. Jika anda mendekatinya dengan berhati hati ia tidak akan lari. Malah ia akan memegunkan diri, seolah olah ia halimunan. Tapi jangan sampai ia terganggu, ia akan terbang pergi dan makan masa yang lama untuk ia kembali semula di tempat itu.

gambar lebih berkualiti di Flickr
http://www.flickr.com/photos/zulbaning


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net